top of page

ÇOCUK RESİMLERİ ANALİZİ VE PSİKOLOJİK RESİM TESTLERİ

UYGULAYIC EĞİTİMİ

Program:

1.Gün

Çocuk Resimlerini Yorumlamak

Özellikle çocuklar ile çalışma sırasında resim tekniği ile çocuk hakkında bilgi almak oldukça yaygındır çünkü küçük yaşlarda çocuklar duygularını sözel olarak değil resim ile daha rahat ifade etmektedirler. Çocuğun resimlerinden çocuğun iç dünyası ve büyüme süreci hakkında önemli bilgiler alınabilir.

 

Bir İnsan Çiz Testi

 “Bir İnsan Çiz” testi, çocuğun zihinsel gelişim hakkında bilgi verdiği gibi çocuğun ruhsal durumu hakkında da değerlendirme yapıyor. Bu test uygulayarak çocuğun korkuları, kaygıları, benlik gelişimi, saldırganlık düzeyi, sosyal ve ruhsal gelişimi gibi birçok konuda önemli ipuçları almamak mümkündür.

Aile Resmi Testi

Maurice Porottarafından geliştirilen ve psikanalitik verilere dayanan projektif bir resim testi­dir. Temel amacı, çocuğun ailesi ile olan çatışma­larını açığa çıkarmaktır. Test için gerekli olan malzemeler; kâğıt, kalem, silgi ve boya kalemleridir.

Hayali Hayvan Çiz Testi

Hayali hayvan çiz testi- projektif kişilik testidir. 1970 yılında rus psikolog Maja Zaharovna Dukarevich tarafından geliştirilmiştir. Her ne kadar geliştirdiği yıl 1970 olsa da 1990 yılında yayınlanmaya ve kullanılmaya başlamıştır. Rusya ve Avrupa’da oldukça yaygın olarak kullanılan bu test Türkiye ‘de henüz bilinmemektedir.

2. Gün

Test “Kaktüs Çiz”

Çocukların ve yetişkinlerin genel duygusal durumu ve saldırganlık dürtülerinin yönü ve şiddeti hakkında bilgi almak amacıyla Rus psikolog Marina AleksandrovnaPanfilova tarafından 2000 yılında geliştirilmiştir. 4 yaş ve üzeri çocuklara uygulanabilir. Uygulamak için gerekli materyaller, A4 kâğıdı ve kurşun kalem. İsteğe göre renkli kalemler de verilebilir.

Ev-ağaç-insan

“Ev, ağaç, insan çiz” testi en çok kullanılan projektif testlerden biridir. 1948 yılında Amerikalı psikolog John Buck tarafından geliştirilen test hem çocuklara hem de yetişkinlere bireysel veya grup halinde uygulanabilmektedir.

 

Kimler Katılabilir?        

Psikologlar, Psikolojik Danışmanlar, Sosyal hizmet uzmanları, Çocuk gelişimciler, Psikiyatri hemşireliği, Aile danışmanları, Özel eğitimciler ve bu bölümlerde okuyan 4. Sınıf öğrencileri.

 

EĞİTMEN: Dr. Sultanberk HALMATOV

Eğitim Tarihleri: 23-24 Ocak 2020

Not: Kontenjan 15 kişi ile sınırlıdır.

Eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılara ‘SAMSUN ÜNİVERSİTESİ ONAYLI UYGULAYICI SERTİFİKASI’ verilecektir.

Bilgi ve Kayıt için: 0530 877 33 91 -0362 431 35 36

 

Sultanberk HALMATOV Kimdir?

 

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olmuş, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bilim Dalı’nda yüksek lisansını, Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı’nda da doktorasını, Moskova Evdakimov adındaki Tıp ve Diş hekimliği Üniversitenin Klinik Psikoloji Fakültesinde Doktora sonrası eğitimini tamamlamıştır. Lomonosov adındaki Moskova Devlet Üniversitesinde Nöropskoloijik Rehabilitasyon ve Nöropedagoji üzerine eğitimler almıştır. Ayrıca toplamda 1557 saatlik Sanat Terapisi Eğitimini tamamlamıştır.

 Çalışma alanlı genel olarak, nöropedagoji, oyun terapisi, sanat terapisi, bireyi tanıma teknikleri, projekitif testler, çocuk ve ergen psikolojisi, aile eğitimi, kişilik gelişimi gibi konularda yoğunlaşmaktadır. Ulusal ve uluslararası yayınları bulunmaktadır.

bottom of page